IKKU-kuntoutuskurssi yli 68-vuotiaille

Järjestämme Kelan kustantamia kuntoutuskursseja yli 68-vuotiaille ikääntyneille omatoimisuuden ylläpitämiseen. Kuntoutusta järjestetään rentouttavissa kylpylähotellipuitteissa Nokialla ja Hyvinkäällä. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä IKKU-kuntoutus on?

IKKU-kuntoutuksen tavoitteena on ikääntyneen omatoimisuuden ylläpitäminen sekä käytännön keinojen kartuttaminen arjen toiminnoissa selviytymiseen. Kuntoutus on ryhmämuotoista ja kurssille osallistuu samanaikaisesti 10 kuntoutujaa. IKKU-kuntoutuksesta saat tukea ikääntymisen ja sairauksien tuomiin arjen haasteisiin ja mahdollisuuden vertaistuelliseen toimintaan. Kurssit ovat Kelan kustantamia ja asiakkaalle maksuttomia.

IKKU-kuntoutuksessa otetaan huomioon jokaisen kuntoutujan yksilöllinen kuntoutustarve ja tavoitteet. Kurssi sisältää muun muassa ryhmäkeskusteluja ja pienryhmätyöskentelyä sekä yksilöllisiä haastatteluja, tapaamisia ja keskusteluja tiimin asiantuntijoiden kanssa. 

Kenelle IKKU-kuntoutus on tarkoitettu?

Voit hakea IKKU-kurssille, jos olet työelämän jo taakse jättänyt yli 68-vuotias ja sairauksista johtuen sinulla on vaikeuksia selviytyä kotona. IKKU-kuntoutukseen voivat hakea kotona tai palvelutalossa asuvat monisairaat aikuiset, jotka ovat poissa työelämästä.

Kurssi myönnetään henkilöille, joiden selviytymistä ja osallistumista arjen toimintoihin voidaan tukea kuntoutumisen keinoin. Kurssille hakeutuvalla kuntoutujalla tulee olla riittävän itsenäinen toimintakyky, jotta hän kykenee liikkumaan omatoimisesti kuntoutuspaikassa ilman jatkuvaa avustamista.

Kuntoutuksen sisältö ja toteutus

IKKU-kuntoutuskurssi kestää kokonaisuudessaan 10 vuorokautta ja se toteutetaan kahdessa viiden (5) vuorokauden jaksossa. IKKU-kurssilla voit yöpyä oman valintasi mukaan joko hotellissa tai käydä kuntoutuksessa päivittäin kotoa käsin. Kuntoutukseen sisältyy majoituksen lisäksi myös ruokailut.

Lisäksi IKKU-kuntoutukseen kuuluu ennakkoyhteydenotto ennen ensimmäisen kuntoutusjakson alkua, kotikäynti kuntoutusjaksojen välissä sekä 2–4 seurantayhteydenottoa kuntoutusjaksojen jälkeen. Kotikäynnille osallistuu myös kuntoutujan omainen hahmottaakseen kuntoutujan tuen tarpeen ja kyetäkseen edistämään hänen kuntoutumista.

Missä ja milloin IKKU-kuntoutusta järjestetään?

Kurssit järjestetään rentouttavissa kylpylähotellipuitteissa Nokialla Scandic Edenissä ja Hyvinkäällä Hotelli Sveitsissä. Kuntoutuksesta vastaavat Medifamilian ammattitaitoiset moniammatilliset tiimit.

Kurssien ajankohdat löydät Kelan kuntoutuskurssihausta. Kirjoita Sairaus -hakukenttään ”Ikääntyneet monisairaat” ja Sana -hakukenttään ”Medifamilia”.

Kuntoutuksen asiantuntijat

Medifamiliassa IKKU-kuntoutuskursseista vastaa moniammatillinen työryhmä. Meillä kanssasi kuntoutusjaksoilla työskentelevät esimerkiksi erikoislääkäri, sairaanhoitaja,  toimintaterapeutti, fysioterapeutti, sosionomi, psykologi ja ravitsemusterapeutti.

Miten IKKU-kuntoutukseen haetaan?

1. Hakeaksesi kuntoutukseen tarvitset lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän lääketieteellisen selvityksen. Lausunnon voi hakea esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä.

Tarkemmat hakuohjeet löydät täältä: Hakuohjeet kuntoutukseen. Lisätietoa hakemisesta löydät myös Kelan sivuilta.

2. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, lomakkeella KU132. Hakemuksen liitteeksi tulee laittaa lääkärin B-lausunto. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja ”Medifamilia”.

3. Hakemus sekä liitteet postitetaan Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit toimittaa hakemuksen liitteineen myös Kelan asiointipalvelussa viestinä. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta ”Kuntoutusratkaisut”)

Päätöksen kuntoutuksesta tekee Kela, joka ilmoittaa asiasta sinulle sekä meille Medifamiliaan kirjallisesti.

Autamme mielellämme myös hakuprosessissa. Yhteystiedot löydät alta.

Ota yhteyttä, autamme mielellämme:

Asiakaspalvelun numero: 010 525 8801
Sähköposti: kuntoutus@coronaria.fi