Lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen
moniammatillinen yksilökuntoutus

Järjestämme yksilökuntoutusta alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on neurologinen, neuropsykiatrinen, kehityksellinen tai muu sairaus tai vamma, johon liittyy tehostetun yksilökuntoutuksen tarve. Kuntoutus järjestetään rentouttavissa hotellipuitteissa Oulussa, Nokialla ja Hyvinkäällä. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Mitä lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus on?

Lapsen ja nuoren yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus on moniammatillista kuntoutusta alle 18-vuotiaalle lapselle tai nuorelle ja hänen perheelleen. Lisäksi kuntoutus on tarkoitettu 18-25-vuotiaalle nuorelle aikuiselle tilanteessa, jossa nuoren sairaus, elämäntilanne sekä kuntoutumisen tarve edellyttävät tiivistä yhteistyötä koko perheen voimin.

Kuntoutuksessa kartoitetaan kuntoutujan ja hänen perheensä kokonaistilanne ja etsitään konkreettisia, arkea tukevia ratkaisuja. Kuntoutuksessa huomioidaan kuntoutujan iänmukainen suoriutuminen ja erilaiset toimintaympäristöt. 

Kuntoutuksen tavoitteena on:

  • Tarjota lapsen tai nuoren kasvuun liittyvää tietoa.
  • Tarjota konkreettisia keinoja perheen arjen helpottamiseksi ja lapsen tukemiseksi koulussa ja päiväkodissa.
  • Asiakas oppii ymmärtämään, miten voi itse vaikuttaa toimintakykyynsä sekä hyvinvointiinsa.
  • Asiakas saa eri ammattihenkilöiltä yksilöllistä ohjausta omien tavoitteidensa saavuttamiseksi.
  • Vahvistaa käsitystä asiakkaan oman osallisuuden ja motivaation merkityksestä kuntoutumisessa.

Kenelle lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus on tarkoitettu?

Kuntoutukseen osallistuvalla lapsella tai nuorella on asianmukaisesti diagnosoitu neurologinen, neuropsykiatrinen, kehityksellinen tai muu sairaus tai vamma, johon liittyy yksilöllisen ja tehostetun yksilökuntoutuksen tarve. Lapsella voi olla myös kehitysviive tai muu kehityshäiriö.

Lisäksi lapsella tai nuorella on:

Kuntoutuksen sisältö ja toteutus

Medifamilialla kuntoutuksen sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä eri alojen asiantuntijoita. Lapsen tai nuoren huoltaja tai perhe osallistuu kuntoutusjakson toteutukseen kuntoutussuunnitelman mukaisesti. Näkökulma kuntoutukseen on perhelähtöinen ja ratkaisukeskeinen. 

Asiakas voi osallistua kuntoutukseen yöpyen kuntoutusjakson aikana hotellissa tai halutessaan ilman hotellimajoitusta yöpyen omassa kodissaan. Kuntoutus sisältää yksilöllisiä, toiminnallisia menetelmiä hyödyntäviä tapaamisia sekä ryhmämuotoista, vuorovaikutustaitojen harjoittelua ja vertaistukea mahdollistavaa toimintaa.

Kuntoutus kestää enintään 15 vuorokautta (harkinnanvarainen) tai 23 vuorokautta (vaativa lääkinnällinen kuntoutus), jotka toteutetaan kahdessa tai kolmessa jaksossa. Jaksojen ajankohdat sovitaan yksilöllisesti yhdessä asiakkaan kanssa. 

Kuntoutuksen asiantuntijat

Kuntoutuksen monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat mm. erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, sosionomi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita, kuten neuropsykologi. 


Asiakkaiden palautteita kuntoutusjaksoilta:

”Mahtavat ohjaajat! Mukava nippu materiaalia kotiin vietäväksi henkilölle, joka ei ymmärrä ADHD -lapsen elämästä tuon taivaallista.”

”Kiva, että kuntoutujaa tuettiin löytämään kaveri vapaa-ajalle. Hyvät tilat ja kaikkea kivaa tekemistä.”

”Kuntoutuksessa oikeasti ymmärrettiin nepsy -haasteita.”


Missä ja milloin lasten yksilökuntoutusta järjestetään?

Järjestämme yksilöllistä kuntoutusta Oulussa Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, Nokian kylpylähotelli Scandic Edenissä ja Hyvinkään Hotelli Sveitsissä. Kuntoutuksen aloitusajankohta sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Kuntoutukseen voit osallistua kaikkialta Suomesta.

Oulu ja Nokia:  Harkinnanvarainen ja vaativa kuntoutus

Hyvinkää:  Harkinnanvarainen kuntoutus


Miten kuntoutukseen haetaan?

1. Hakeaksesi kuntoutukseen tarvitset lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän lääketieteellisen selvityksen. Lausunnon voi hakea esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä. Lisätietoa hakemisesta löydät myös Kelan sivuilta.

2. Kuntoutukseen haetaan Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kautta lomakkeella KU104 tai  Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta lomakkeella KU132. Hakemuksen liitteeksi tulee laittaa lääkärin B-lausunto. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja ”Medifamilia”.

3. Hakemus sekä liitteet postitetaan Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit toimittaa hakemuksen liitteineen myös Kelan asiointipalvelussa viestinä. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta ”Kuntoutusratkaisut”) 


Lisätietoa moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta

Moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta löytyy lisätietoja myös Kelan sivuilta.

Lue lisää: Moniammatillinen yksilökuntoutus 

Lue lisää: Vaativa moniammatillinen yksilökuntoutus 


Ota yhteyttä, niin kerromme lisää:

Nokia:
Tiimivastaava Marjut Pienimäki
p. 040 194 2289
marjut.pienimaki@coronaria.fi

Hyvinkää:
Tiimivastaava Marjo Niemi
p. 040 842 8196
marjo.niemi@coronaria.fi

Oulu:
Tiimivastaava Tuula Mattila
p. 040 656 9462
tuula.mattila@coronaria.fi

+

Anna-Reetta Jokelainen

toimintaterapeutti
+

Jenna Räsänen

Toimintaterapeutti
+

Maija Syrjä

toimintaterpeutti AMK
+

Marjut Pienimäki

toimintaterapeutti
+

Outi Laaksomies

Fysioterapeutti